1. Przodkiem kukurydzy były 2 podgatunki dziko rosnącej w południowym Meksyku trawy - teosinte: Zea mays ssp parviglumis i Zea mays ssp mexicana. Wskutek wieków krzyżowań przez meksykańskich rolników za odmianę która dotarła na kontynent północnoamerykański ,botanicy uważają Maize de Ocho która charakteryzowała się 8 rzędami wypełnionymi względnie dużymi ziarnami.
2. Genetyka Corn Belt Dent dominuje na świecie.4 kraje produkujące ok55% ziarna kukurydzy na świecie w ok. 85% polegają wyłącznie na niej. W USA i Chinach których łączna produkcja ziarna kukurydzy stanowi niemal połowę w skali światowej, używają tej genetyki w ponad 90%.
3. W ramach genetyki Corn Belt Dent można wyodrębnić 3 grupy reprezentujące sposób klasyfikacji linii wsobnych względem maksymalizacji wigoru roślin:– Iowa Stiff Stalk Synthetic(BSSS)– Non -Stiff Stalk (pochodzącej z Lancaster Sure Crop )– Iodent (pochodzącą z Reid Yellow Dent )Obecnie najbardziej rozpowszechniona grupa to Iodent.
4. Gatunki grzybów które produkują mykotoksyny a są wspólne dla zbóż i kukurydzy to Fusarium graminearum i Fusarium culmorum. Porażeniu grzybami Fusarium graminearum /culmorum sprzyja wilgotna i umiarkowanie ciepła pogoda w okresie od końca znamionowania przez początkowe 3-4 tygodnie formowania się ziarna w kolbie. Porażeniu grzybami fuzaryjnymi z sekcji Liseola (moniliforme, temperatum, proliferatum,subglutinians) sprzyja ciepło i długi okres braku opadów deszczu prowadzące do deficytu wody i trudnością pobierania jej przez rośliny.
5. Grzyby Fusarium graminearum i Fusarium culmorum atakują osadkę kolby oraz samą kolbę na całym jej obwodzie tworząc pleśniowy nalot na porażonych ziarnach podczas gdy grzyby Fusarium z sekcji Liseola atakując, porażają kolbę kukurydzy placowo, szczególnie w miejscach uszkodzeń liści okrywowych i kolby przez omacnicę, mszyce lub w miejscach wcześniej zasiedlenych przez grzyby Fusarium graminearum, culmorum.
6. Na świecie sklasyfikowano blisko 500 mykotoksyn z czego uregulowaniu prawnemu w UE podlega 14, w tym m.in. deoksyniwalenol -DON, niwalenol, T1,HT-2, zearalenon - ZEN, fumonizyna B1, B2, aflatoksyna B1, ochratoksyna A
7. Wyodrębniono mykotoksyny tzw. maskowane lub ukryte (a w szerszym znaczeniu – modyfikowane), które powstają w roślinach jako efekt obronny w procesie ich metabolizmu podczas którego rośliny przekształcają „standardowe’’ mykotoksyny (np. DON, ZEN) do form mniej toksycznych dla nich. Jednakże wprowadzone do układu pokarmowego ssaków, mykotoksyny maskowane przywracane są do formy „standardowej’’ np. DON. Pierwszą wyizolowaną i scharakteryzowaną mykotoksyną maskowaną jest DON-3-Glc. Dotychczasowe badania wskazują ,że udział form maskowanych mykotoksyn do standardowych wynosi 20-90% jednakże ich toksyczność w porównaniu do formy standardowej jest niższa a stopień ten zależy od specyfiki mykotoksyny maskowanej.
8. Heliotropowy typ liścia – tj. zwróconemu ku słońcu pozwala dzięki swojemu pionowemu ustawieniu na lepsze doświetlenie dolnych liści. Tym samym zwiększa się efektywność i intensywność fotosyntezy. Efekt ten może być szczególnie wykorzystany na obszarach o małym nasłonecznieniu.
9. Dzienny przyrost długości znamion po wyjściu z liści okrywowych kolby wynosi 3,5-4 cm
10. Na 1 komórkę jajową „przypada’’ ok.20 000 ziaren pyłku
11. Roślina kukurydzy w 80% zapyla się własnym pyłkiem.
12. Rozpoczęcie kwitnienie kukurydzy określa się na podstawie wyrzucania znamion (minimalna długość to 2,5-3 cm na 50% obserwowanych roślin) a nie wyrzucania wiechy czy też pylenia.
13. Znamiona obumierają do 5 dni od ich pojawienia się.
14. Mikroelementami najistotniejszymi w fazie kwitnienia są cynk oraz miedż – przedłużające żywotność pyłku oraz bor, stymulujący wzrost łagiewki pyłkowej. Najefektywniej funkcje zabezpieczającą pełni dokarmianie dolistnie w fazie 4-6 liści kukurydzy.
15. Do zapłodnienia komórki jajowej dochodzi w ciągu 24 godzin od momentu wniknięcia pyłku do znamiona. Po udanym zapłodnieniu, znamiono zamiera u podstawy i odrywa się od pęcherzyka zawierającego zapłodniona już komórkę jajową . Po 10 dniach od pojawienia się na zewnątrz, znamiona brązowieją ,zasychają i są łatwe do oderwania.