Podstawowym narzędziem obserwacji i oceny mieszańców kukurydzy jeszcze pod kodami hodowlanymi, nie komercjalizowanych, w zestawieniu z mieszańcami nowo zarejestrowanymi i już wprowadzonymi na rynek jak też znajdującymi się w bardziej zaawansowanej fazie rozwoju rynkowego były i są doświadczenia własne.
Jednakże od 2021 roku, kiedy FARMKO miało możliwość zgłaszania mieszańców kukurydzy do doświadczeń rozpoznawczych prowadzonych przez COBORU we współpracy z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy, wiele obserwacji zostało poczynionych także w stacjach doświadczalnych. W znakomity sposób uzupełnia to wiedzę wynikającą z porównania mieszańców w różnych warunkach środowiskowych Polski wg tej samej technologii. Szczególne znaczenie miało to wiosną 2021 roku w warunkach przeciągających się silnych chłodów od siewu do końca maja. W tym też okresie przeprowadzono lustracje ponad 1000 poletek w 20 stacjach na terenie całego kraju. Niewątpliwą zaletą tych obserwacji był fakt, że nasiona przekazywane COBORU do doświadczeń były (i są) niezaprawione a zaprawianie jedynie - i tym samym- fungicydem następowało w COBORU. Tym sposobem można było zaobserwować różnice pomiędzy mieszańcami w tolerancji na chłody co wynikało bezpośrednio z genetyki mieszańca. Należy zwrócić uwagę, że do doświadczeń demonstracyjnych, często używa się nasion, które dodatkowo (poza fungicydem) zaprawione są biostymulatorami, z dodatkiem mikronawozów, a także z insektycydem, czyli w najwyższej wersji „wyposażenia’’, która może w różnym stopniu zniwelować niekorzystny wpływ środowiska na rośliny. W handlu za taką wersję zaprawiania nasion należy zapłacić dużo więcej niż za wersję podstawową (z fungicydem), przez co decyduje się na nią zdecydowana mniejszość rolników.
Rolnik może być więc narażony na pewien dysonans poznawczy porównując odmiany z własnych pól do tego, co widział na poletkach.